Tréneri mládeže na seminári AC Miláno

10.01.2015 11:00

 


    V stredu 7. januára 2015 Komisia mládeže VsFZ zorganizovala pre trénerov výjazd na seminár trénerov mládeže v Debrecene (Maďarsko), kde bola prezentovaná koncepcia práce s mládežou v kategóriách U13 a U11 futbalového klubu AC Milan. Prednášal lektor školenia trénerov licencie UEFA B Talianskeho futbalového zväzu a inštruktor medzinárodného AC Miláno camp-u Antonio Musciano.

 

    Na seminári sa zúčastnili Rastislav Mäsiarik, Maroš Guľvas, Róbert Guman a Slavomír Marchevský (1. FC Tatran Prešov), Milan Lalkovič a Miroslav Guza (MFK Košice), Branislav Sokoli (MFK Zemplín Michalovce), Tomáš Koterba (FK 05 Levoča), Štefan Dobóczi (FK Čaňa), Jozef Mihálik (KAC Jednota Košice) a Jozef Vaľko (Nacina Ves).

 

    „Myslím si, že pre všetkých zúčastnených to bola zaujímavá akcia. V úvode seminára sme si vypočuli prezentáciu obsahu a zamerania tréningového procesu v kategórii prípraviek (U11) a následne v kategórii mladších žiakov (U13). Veľmi sa mi páčilo motto:  Do 13 rokov hrajú deti futbal, aby sa naučili hrať a od 13 rokov sa učia, aby vedeli hrať futbal. Dá sa zovšeobecniť, že náplňou tréningového procesu kategórii do 13 rokov sú rôzne herné formy, v ktorých sa majú hráči naučiť ovládať loptu a oboznámiť sa so základnými zásadami taktiky riešenia herných situácií 1:1, 1:2, 2:1 až 6:6. Emotívne zážitky by nemali chýbať pri žiadnej činnosti deti na tréningu a tieto podmienky zabezpečuje samotná hra. Všetky cvičenia sa snažia realizovať so súperom, pretože bez súpera nie je možné hrať ani reálny zápas. Deti sa musia neustále učiť ovládať svoje telo, loptu a korigovať svoje správanie vzhľadom k súperovi a spoluhráčom,“ zhodnotil teoretickú časť seminára predseda Komisie mládeže VsFZ a tréner mládeže SFZ Peter Szénay.

 

    Pre viac info a foto čítajte na www.futbalvsfz.sk/?clanky&gid=2735&PHPSESSID=380baac56c1ffcb88df5f3ce9e1990c6